Blog single

Karbonske peraje za ronjenje

Omer UP-F1 Carbon peraje

Riječ je o ”high-end” perajama sa karbonskim listovima iznimne kvalitete i performansi. Dolaze nam iz elitne Umberto Pelizzari linije, namijenjene su primarno za freediving ali su zbog svoje duljine savršene za ozbiljnije podvodne ribolovce. Velika posvećenost detaljima prilikom izrade ovih peraja vidljiva je na prvi pogled. Ukoliko tome pridodamo činjenicu da ih je dizajnirao sami šampion freediver Umberto Pelizzari čiji je potpis i na samom listu peraje, znamo da je uistinu riječ o nečem posebnom.

Stoga počnimo od početka. Šlapa se sastoji od kombinacije dvaju materijala. Tvrđi, crni materijal nalazi se na središnjem gornjem i donjem dijelu šlape. On prenosi energiju prema samom dnu šlape, odnosno vrhu lista. Svjetliji, sivi dio šlape je puno mekaniji i rastezljiviji. Smješten je oko samog rista stopala, otvora za prste i na peti što ovu peraju čini iznimno udobnom na nozi.

Odmah ispred otvora za prste, nalazi se izdignuti spoj šlape i lista koji omogućava eliminaciju bilo kojeg otpora koji se javi tijekom kretanja. Ovaj se dio tijekom ”kick-a” rasteže, pohranjuje i prenosi elastičnu energiju na sami list povećavajući efikasnost peraje.

List je postavljen pod kutom od 20 stupnjeva kako bi kompenzirao fiziološki kut gležnja. Na taj način se omogućava puno efikasniji prijenos energije, a time i brže kretanje kroz vodu. Napravljen je od karbonskih vlakana, izrazito lagan, jako savitljiv, ugodno mekan i omogućava prijenos energije cijelom dužinom.

Sa svake strane vidljive su vodilice koje tijekom ”kick-a” zahvaćaju veliku količinu vode, zadržavaju je uz list i guraju prema vrhu što omogućava odličan potisak kroz vodu. Vrh lista je oblikovan nalik na riblji rep što, zajedno sa vodilicama, onemogućava peraju da se trese s lijeva na desno prilikom samog ”kick-a”.

Spoj lista i šlape je vidljiv sa donje strane gdje su prisutna i ispupčenja koja štite sami list od mogućih oštećenja ukoliko se nađete u situaciji u kojoj morate stati nogama uspravno
na podlogu.

* Cijena je prikazana prema fiksnom tečaju konverzije 1 Euro = 7.53450 kn